CENTENAR. Iașul în istoria Marelui Război

În desfășurare sau s-a încheiat!

”Această ediție se organizează în jurul conceptului CENTENAR, iar multe manifestări sunt organizate tocmai pentru a sublinia rolul Iașului în făurirea României moderne”, a declarat Andrei Apreotesei, directorul FIE Iași 2017, atunci când a prezentat programul din acest an al festivalului.

Din 15 mai, în Parcul Copou va fi organizat atelierul creativ CENTENAR – Comemorarea Primului Război Mondial, de către Uniunea Artiștilor Plastici - filiala Iași, unde artiști precum Felix Aftene, Dan Covătaru, Leontin Păun, Sorin Purcaru sau Ilie Bostan vor expune lucrări tematice. Din 20 mai, Piața Unirii se transformă în Piața Artelor,  unde studenții de la secția de Arte Textile - Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, împreuna cu profesorii de la această specialitate, vor realiza o lucrare textilă de ample dimensiuni în onoarea aniversării CENTENARULUI ROMÂNIEI și comemorarea PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL.

Evenimente care au loc în cadrul FIE 2017 sub marca CENTENAR

Studenți pentru Iași: Rolul Municipiului Iași în Primul Război Mondial (9 mai – 9 iulie) eveniment care cuprinde realizarea de materiale pe această temă, derularea de mese rotunde în unitati şcolare, întâlniri cu militari din Brigada 15 mecanizată la monumente istorice din Iaşi care marchează Primul Război Mondial, concursuri de creaţie literară/artistică pe tema Primului război Mondial în Iaşi.

Fundația Universitară „Regele Ferdinand I” și crearea României Mari (9 mai – 9 iunie), eveniment care cuprinde realizarea a 16 panouri conținând imagini ilustrative și texte reprezentative prin care se accentuează modul în care clădirea Bibliotecii Central Universitare a fost asociată unui proiect politic fundamental vizând edificarea instituțională a României Mari. De asemenea, vor avea loc un vernisaj al expoziției, lansări de carte, conferințe, proiecții de filme, vizite ghidate.

Expoziția ”Palatul Unirii – Cartier Regal 1917 – 1918” (9 mai – 9 septembrie) va avea vernisajul pe 9 mai, fiind un eveniment organizat de Muzeul Unirii - Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Casa Regală a României, Filiala Iași a Arhivelor Naționale a României, Garnizoana Municipiului Iași, Asociația ”Tradiția Militară” București. Expoziția de postere va fi organizată pe Pietonalul „Alexandru Lăpușneanu”, pe gardul Muzeului Unirii, într-o zonă de intensă circulație a ieșenilor dar și a turiștilor români și străini. Este o ieșire în stradă a Muzeului, în întâmpinarea publicului de toate vârstele, inclusiv spre publicul care, în mod obișnuit, nu trece pragul expozițiilor de interior. Expunerea este concepută pentru captarea acestui public nou, fiind de dimensiuni reduse, dar cu text și imagini de impact, care pot fi ușor reținute.

Expoziția „Iașii în Primul Război Mondial. 1916 – 1918” (10 mai – 9 iulie, Palatul Culturii), are vernisajul pe 10 mai, include lansare catalog expoziție, comunicări, documentare tv, pedagogie muzeală și are ca scop punerea în evidență a rolului istoric avut de orașul Iași ca centru al rezistenței armate și nucleu al renașterii Statului Român, stimularea spiritului civic al ieșenilor prin cunoașterea istoriei orașului, valorificarea patrimoniului legat de Primul Război mondial din Muzee și alte instituții culturale ieșene. Evenimentul este organizat de Complexul Muzeal Național Moldova Iași - Muzeul de Istorie a Moldovei, Arhivele Naționale a României –SJAN Iași, Biblioteca Centrală Universitară „M. Eminescu”, Muzeul de Istorie a Medicinii Iași, Garnizoana Municipiului Iași.

Simpozionul Național „Istorie, cultură, patrimoniu”, ediția a X-a (10 – 12 mai) în cadrul căruia vor fi abordate teme variate, de istorie, cultură, conservarea și restaurarea patrimoniului, toate comunicările abordând puncte de vedere ori interpretări originale sau prezentând subiecte inedite. Prin comunicările lor, cei prezenți vor contribui la nuanțarea și mai buna înțelegere a varii chestiuni privind cultura și istoria românilor.

Atelier creativ „Centenar. Comemorarea Primului Război Mondial” (15 – 20 mai, Parcul Copou). Timp de 5 zile, între orele 10.30 - 18.30, vor fi organizate ateliere creative în mijlocul Parcului Copou. Artiștii invitati sunt: pictură Felix Aftene, sculptură Dan Covătaru, Leontin Păun, Sorin Purcaru, Ilie Bostan. Proiectul urmareste comemorarea Primul Război Mondial atât ca o omagiere a celor căzuți în timpul acestuia dar și ca un mod de creștere a vizibilității acestei capitale culturale pe plan național si internațional prin lucrări ce urmează a fi amplasate în spațiu public. 

Expoziția „Iași – Capitală Regală” (1 – 10 iunie, la Galeria de Artă a Muzeului Unirii și Primăria Municipiului Iași): este un proiect cu dimensiune europeana, aliniindu-se evenimentelor dedicate CENTENAR-ului, însă păstrează particularitățile spațiului ieșean în ceea ce privește continuarea școlii ieșene și a tradiției picturale. Vor expune 10 artiști plastici ieșeni, recunoscuți pe plan național și internațional, distinși cu numeroase premii, dar și absolvenți, aflați la începutul carierei artistice.

Piața Unirii, Piața Artelor (29 - 31 mai). Proiectul organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Iași, are ca subiect tot CENTENAR-ul: studenții de la secția  de Arte Textile - Universitatea Națională de Arte ”George Enescu”, împreuna cu profesorii de la această specialitate, vor realiza o lucrare textilă, de ample dimensiuni, în onoarea aniversării CENTENARULUI ROMÂNIEI și comemorarea PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL. Lucrarea va fi realizată din material textil (doc) pe care vor fi amplasate 100 de embleme, simbol al celor 100 de ani scurși de la conflictul militar de dimensiuni mondiale. Cele 100 de embleme vor fi puse in vânzare, pe o sumă simbolică, către vizitatori. Suma acumulată, ulterior va fi donată ASOCIAȚIEI NAȚIONALE A VETERANILOR DE RĂZBOI – IAȘI.

 

Cele mai importante evenimente dedicate CENTENARULUI în cadrul Festivalului Internațional al Educației, Iași, 2017

  1. Centenarul Sărbătoririi Zilei Naționale la Iași (10 mai 1917 – 10 mai 2017), ce își propune să includă următoarele momente, în ziua de 10 mai 2017:

Ora 10.00 – Arborarea drapelului Regatului României din 1917 în curtea interioară a Muzeului Unirii, fostă reședință a MS Regele Ferdinand I în perioada 1916-1918. Fanfara Militară a Garnizoanei Iași va intona Imnul Regatului României.

Ora 11.00 – Conferință pe tema regalității, susținută de Theodor Paleologu în Sala Dublei Uniri de la Muzeul Unirii.

Ora 16.00 – Lansarea numărului special dedicat Iașului de Revista HISTORIA, cu titlul „1916-1918. România în refugiu”. Prezintă jurnalistul Ion M. Ioniță, Redactor-șef Historia și Dr. Cosmin Popa, Reprezentantul Academiei Române pentru Centenar.

 

  1. Centenarul Reformei Consitutționale de la Iași (14-20 iunie 1917 – 14-20 iunie 2017), ce își propune să includă următoarele momente, în ziua de 20 iunie 2017:

 Ora 10.00 – Te Deum la Mitropolie, cu participarea PF Daniel, Patriarhul BOR și IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei – Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Ora 12.00 – Întrunire Solemnă a Autorităților Statului Român în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Vor fi invitați să participe Președintele României, foștii Președinți ai României, Președintele Camerei Deputaților, Președintele Senatului, Președintele Academiei Române, PF Daniel, Patriarhul BOR, ASR Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române.

Ora 15.00 – Colocviul „Proiecții constituționale asupra României viitoare”, la care vor fi invitați să participe specialiști recunoscuți în drept consituțional și administrativ, istorici, sociologi și politologi – Aula „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gh. Asachi”, locul în care a funcționat, în perioada 1916-1918, Senatul României.

Ora 18.00 – Lansarea Revistei „Magazin Istoric” și dezbatere referitoare la rolul reformei constituționale adoptate la Iași în 1917. Invitat: Dorin Matei, Redactor-șef al revistei „Magazin Istoric”.

-->

Loc


Organizatori si Parteneri FIE 2016

facebook

Contact

 

Pentru mai multe informații și/sau detalii, ne puteți contacta oricând la adresa de email:

  • contact @ fieiasi . eu

Sau făcând click pe butonul de mai jos:

Formular de contact