Mai 26

Weekend cu muzică la FIE! Seri pline cu Nigel Kennedy, Opera din Odessa sau muzică folk

Weekend cu muzică la FIE!

Sâmbătă are loc cel mai așteptat concert: Nigel Kennedy cântă la Iași.

Duminică: Spectacol extraordinar al Operei din Odessa.

Concurs de folk la Casa de Cultură a Studenților

Cel mai popular violonist din lume, Nigel Kennedy, este protagonistul celui mai așteptat concert din cadrul Festivalului Internațional al Educației 2017. Publicul ieșean se va bucura de un concert plin de intensitate, emoție și surprize, Nigel Kennedy fiind apreciat pe toate scenele lumii pentru interpretările sale într-o manieră inedită, vulcanică, dramatică. Violonistul britanic este iubit de public pentru că interpretează în forme noi și pline de entuziasm atât muzică clasică, cât și piese rock sau jazz.

Concertul extraordinar este programat: sâmbătă, 27 mai 2017, de la ora 19:30, pe scena din fața Palatului Culturii. În deschiderea concertului va cânta Blue Simphony Orchestra, iar accesul publicului este gratuit.

             Weekendul continuă cu un spectacol grandios oferit pe scena din fața Palatului Culturii de cei mai valoroși artiști ai Teatrului de Operă și Balet din Odessa care vor interpreta arii din opere celebre, cunoscute și apreciate de public. Spectacolul este susținut de Liber Artis Orchestra, dirijor maestrul Ciprian Teodorașcu, duminică, 28 mai, începând cu ora 20:00. Accesul publicului este gratuit.

           Timp de două zile – 27 și 28 mai – sunteți așteptați la Festivalul Concurs Național „Folk’n’Iași”. Evenimentul are loc în Parcul Voievozilor de lângă Casa de Cultură a Studenți Iași, începând cu ora 18:00. Dacă vremea nu este favorabilă desfăşurării în aer liber, evenimentul va fi mutat în sala de spectacole Gaudeamus a CCS Iași.

            Concurenţii vin din mai multe orașe ale țării (Bucureşti, Galaţi, Cluj-Napoca şi Iaşi), iar recitalurile vor fi susținute de:

  • Cosmin Vaman & Alexandra Andrei
  • Adrian Bezna & Cezar Popescu
  • Ciprian Cotruță & Claudiu Cârstean
  • Fără Zahar (Bobi Dumitraș & Bobo Burlăcianu)

           Detaliile online despre eveniment, dar și filmări cu artiștii alături de scurte descrieri, se pot găsi accesând https://www.facebook.com/events/242529919530974/ și pagina www.facebook.com/folkniasi

 Cine este Nigel Kennedy, invitatul special al FIE Iași 2017

         Nigel Kennedy (n. 1956) este violonist și viorist britanic, compozitor, renumit pentru originalitatea interpretării și a improvizării instrumentale.

Provine dintr-o familie de muzicieni valoroși: bunicul său a fost violoncelist principal în Orchestra Simfonică BBC, bunica sa a fost pianistă, tatăl său a fost violoncelist principal al Orchestrei Filarmonicii Regale (Londra), iar mama sa a fost tot pianistă.

            Copil minune, care la vârstă de 10 de ani alege înregistrările de jazz, la pian, ale lui Fats Waller, a fost elev la Şcoala de Muzică Yehudi Menuhin, ulterior făcându-şi studiile cu Dorothy DeLay, la Juilliard School din New York.

            L-a cunoscut pe violonistul de jazz Stephane Grapelli (o legendă a jazz-ului), care i-a atras atenția asupra potențialului enorm al viorii și a „posibilităților viorii de a impoviza diverse forme ale muzicii”, după cum povestea mai târziu Kennedy.

            Dacă începutul carierei sale şi l-a făcut pe terenul muzicii clasice, interpretând şi înregistrând majoritatea marilor concerte de vioară, mai târziu și-a trecut în repertoriu şi genurile de jazz, klezmer, blues. A cântat și înregistrat cover-uri după Jimi Hendrix sau a impovizat pe marginea compozițiilor lui Hendrix, a înregistrat o interpretare la vioară cu orchestră a melodiilor trupei Doors, a înregistrat albume de jazz sau s-a alăturat trupei rock The Who la Royal Albert Hall pentru o interpretare solo la vioară a unor piese.

            Discografia lui Nigel Kennedy este extrem de populară. Versiunea celebrelor „Anotimpuri" ale lui Vivaldi a intrat în Cartea Recordurilor drept una dintre cele mai bine vândute înregistrări de muzică clasică a tuturor timpurilor (2 milioane de exemplare).

            A concertat alături de cele mai prestigioase orchestre şi dirijori şi a colaborat cu numeroşi artişti şi trupe faimoase, printre care Sir Paul McCartney, The Who, Jeff Beck, Kate Bush şi Jack DeJohnette, primind totodată şi o serie de premii, printre care Cea mai bună înregistrare clasică, Artistul Anului sau Cel mai bun artist internaţional de muzică clasică.

           

Concurenții înscriși la Festivalul Concurs Național „Folk’n’Iași”

- Ana-Maria Dumitru

- Marius Barbu & Radu Eremia – Mre

- Vlad Cristian Vancea

- Iris Adina Morar, Ionuț Cătălin Moraru & Horia Ciogu – Flamorouse

- Constantin George & Rusu Adrian

- Marius – Andrei Dorneanu

- Ancuța Ciocoiu

- Ștefana Ganea, Vlad Gabriel Lazăr & Cătălin Tarhon – Fior

- Vlad Melian

- Andrei Filip & Marian Filip – Trupa Filips

- Nicoleta Buhăescu, Mihai Creţu, Alex Filote, Alex Chelm / Alex Marcu – Trupa Open & Alex la pătrat

- Monica Elena Costin & Band

Mai multe detalii despre evenimentele organizate în cadrul Festivalului Internațional al Educației 2017 găsiți pe pe www.fieiasi.eu și www.facebook.com/festivaliasi.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Organizatori si Parteneri FIE 2016

facebook

Contact

 

Pentru mai multe informații și/sau detalii, ne puteți contacta oricând la adresa de email:

  • contact @ fieiasi . eu

Sau făcând click pe butonul de mai jos:

Formular de contact