Festivalul Internaţional al Educaţiei Festivalul Internaţional al Educaţiei

Festivalul Internaţional al Educaţiei - FIE - este un proiect cultural – educativ anual, organizat în perioada mai – iunie (spre sfârșitul anului școlar / universitar) de către Primăria Municipiului Iaşi şi Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană, împreună cu universitățile de stat din Iași, Inspectoratul Școlar Județean, instituțiile de cultură de stat sau private, precum și operatori culturali independenți și societatea civilă.

Programul FIE este în mod deliberat un mix de evenimente cultural – educative diverse (muzică, expoziții, carte, film, operă, teatru, educație etc.), atât evenimente individuale, cât și festivaluri de sine stătătoare – un adevărat „festival al festivalurilor” – care valorifică atât spațiile convenționale, cât și pe cele alternative și care își propună să fie o manifestare de masă, adresată tuturor ieșenilor, dar și turiștilor români și străini.

FIE este un eveniment reprezentativ, dar și unul dintre pilonii de rezistență ai Iașului în demersul concertat de obținere a onorantului titlu de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

***

Festivalul Internațional al Educației s-a născut în 2013, la inițiativa Primăriei Municipiului Iași și a mediului cultural – academic ieșean, cu scopul de a face cunoscută lumii întregi oferta educaţională de prim rang a Iaşului. Iaşul este un oraş al şcolilor, cu cele mai bune licee din România, cu cea mai veche universitate din ţară, cu o pleiadă de olimpici şi cu zeci de mii de studenţi.

Dar ideea s-a dezvoltat rapid, a explodat chiar, devenind imediat un veritabil fenomen cultural. În zona educaţiei a fost descoperită o sursă extraordinară de energii, de proiecte şi de iniţiative originale. Toată lumea, de la cei mici la cei mai mari, a devenit interesată de FIE. Ceea ce arată că, într-adevăr, educaţia este domeniul care poate face Iaşul foarte cunoscut în lume.

FIE a fost gândit încă de la prima ediţie şi ca un vehicul cultural menit a ajuta Iaşul în demersul său de a câştiga titlul de Capitală Culturală Europeană. Prin urmare, Festivalul s-a diversificat exponenţial, antrenând o gamă foarte largă de evenimente culturale. Festivalul a fost dezvoltat pe o formulă cât mai vastă, ca un amestec provocator de cultură şi divertisment în aer liber, ce pune în evidenţă atât spaţiile convenţionale, cât şi pe cele neconvenţionale. Nu a fost uitată nici cultura alternativă! FIE include anual evenimente de gală, spectacole, conferinţe, dar şi acţiuni stradale, în care intrarea publicului este liberă.

Totodată, FIE reface o legătură de suflet, şi anume axa culturală Iaşi – Cernăuţi - Chişinău! De aceea, unele evenimente din cadrul FIE se desfășoară şi în aceste două superbe oraşe din Basarabia şi Bucovina de Nord. Iată o nouă dovadă că actul de cultură transcende orice graniţă, dar şi caracterul internaţional al unui festival ce pune accent pe cunoaştere. Şi – de ce nu? – şi pe autocunoaştere.

Nu în ultimul rând, FIE pune în valoare, dincolo de oferta educaţională, oraşul însuşi, cu poveştile sale, cu oamenii săi, cu proiectele sale de viitor.

Tocmai pentru ca acest eveniment să fie o reuşită deplină, organizatorii FIE invită toţi oamenii care iubesc Iaşul, adică atât ieşenii, cât şi turiştii, să participe la cât mai multe acţiuni din cadrul Festivalului, pentru a deveni la rândul lor actori ai unui proces artistic în desfăşurare.

Vă aşteptăm cu drag la FIE!

Citit 3473 ori

Organizatori si Parteneri FIE 2015

facebook

Contact

 

Pentru mai multe informații și/sau detalii, ne puteți contacta oricând la adresa de email:

  • contact @ fieiasi . eu

Sau făcând click pe butonul de mai jos:

Formular de contact